Vad finns det för bra saker att tänka på när du funderar på att ansöka om ett privatlån? Bland annat är det viktigt att jämföra olika långivare och deras erbjudanden innan du skickar in en ansökan. Men även mycket mer än så.

När du har en familj blir det ekonomiska tänket så mycket viktigare. Det handlar om allt från att göra en budget och spara pengar till framtiden, till semesterresor och att hålla en buffert. När du behöver ansöka om ett privatlån är det viktigt att jämföra de olika långivarna och deras erbjudanden med varandra, liksom villkor och alla kostnader. Det kan du göra dels på egen hand med en kalkylator eller penna och papper – men det finns även tjänster som gör det åt dig, och dessutom helst gratis. Det snabbar på processen och gör att du tillslut kan ta ett mer informerat beslut kring ditt lån och din egen ekonomi.

Innan du tar ett lån

För att få lite mer kött på benen innan du tar ett privatlån eller ett snabbt lån, kan du titta vidare och läsa mer om olika typer av lån och vad som är bra att tänka på här och här. I Hallå Konsument är det bland annat följande tips som listas:

  • Läs på om olika typer av lån.
  • Fundera över vilket lån som passar dig och din ekonomiska situation bäst.
  • Prata med flera banker och jämför deras villkor, avgifter och räntor.
  • Läs igenom förhandsinformationen.
  • Fråga om det du inte förstår.

Ska du ta ett lån för att ha råd med bröllop? Tänk då efter en eller två gånger, se i stället till att försöka spara ihop pengar, så att inte bröllopet blir bitterljuvt med en skuld som måste betalas av efter festen.

Budget för att ha råd med bröllop

Något som kostar en hel del, som många vet, är just att hålla ett bröllop. Men hur gör du för att helt enkelt inte bli helt skinnad när du och din partner väljer att gifta er? I en artikel i Svenska Dagbladet tipsas det om bland annat följande:

  • Gör en prioriteringslista. Lista vad är som är viktigast.
  • Gör en exakt gästlista.
  • Lägg en budget. Lista alla utgifter i exempelvis ett excelark.
  • Förhandla med respekt. Priset på till exempel blommor och fotograf går ofta att förhandla.

Ja, ett bröllop kan bli oväntat dyrt. Men att veta är att vigseln är gratis oavsett om den hålls kyrkligt, det vill säga med en präst, eller borgerligt, med en vigselförrättare. Det gör att du kan komma undan billigt om du till exempel bara bjuder in de närmsta och dessutom ser till att laga maten själv så mycket det är möjligt. Klänningen kan vara en vanlig variant som går att hitta i en vanlig affär, det behöver inte vara en klassisk bröllopsklänning med tyll och krås. Mer tips är att låta en vän fotografera i stället för att anlita ett proffs, bilderna kanske till och med blir mindre stela när det är någon du känner som fotar ­och inte en okänd person.