I en trädgård finns det mycket att upptäcka för små barn, men lite större barn kan ha fler önskningar om aktiviteter på tomten. En studsmatta roar barn som är ganska små och ända upp tonåren.

Flera olika varianter av studsmattor för trädgården finns att köpa. Börja med att titta på var i trädgården mattan skulle kunna stå, helst inte under ett träd eftersom mattan då lätt blir full av löv eller trädfrön. Det går att studsmattor som är nedgrävda till marknivå. Det blir lite säkrare eftersom det inte blir någon fallhöjd, men även studsmattorsom står ovan mark går att göra säkra med ett bra kantskydd och ett nät.

Motion för hela familjen

Att hoppa är nästan en urinstinkt hos både barn och vuxna. Det finns nästan ingen som kan hoppa studsmatta utan att utstöta ett litet glädjetjut eller få ett leende på läpparna. Studsande motion är bra för skelettet och stärker muskler i både ben och rygg, även armar om man tar i med hela kroppen.

Med en studsmatta i trädgården får barnen naturligt den motionsform idag är svårare att uppnå i konkurrens med skärmar som lockar. Att röra på sig är viktigt för barn.

”Rekommendationerna från WHO säger att alla barn och ungdomar 5–17 år bör vara fysiskt aktiva minst 60 minuter varje dag” enligt Folkhälsomyndigheten och finns något som lockar i trädgården är det lättare att få ut barnen.

När de väl är ute är det också lättare att leken går över till något annat, kanske en fotbollsmatch på gräsmattan, en klättring upp i trädkojan eller en spontan omgång kurragömma. Studsmattan kan stå ute från tidig vår till sen höst, det är mest snön som sätter stopp.