Har man småbarn vet man förmodligen att nästan så fort som man köpt nya kläder till dem, har de redan växt ur dem. Därför kan ett bra tips för att hålla nere kostnaderna och även göra kläderna lite mer personliga, vara att sy barnens kläder själv. Dessutom behöver man inte oroa sig över att kläderna ska innehålla giftiga ämnen.

4594177-pink-romper-with-a-heart-pattern

På Svenska Dagbladet kan man läsa om att farliga kemikalier har hittats i både barnskor och barnkläder från kända märken som Burberry, H&M, Nike och Adidas. Green Peace står bakom rapporten som visar detta och de har testat 82 olika produkter, varav 76 av dem innehöll minst en farlig kemikalie. Alla ämnen som undersöktes får lov att användas i kläder men flera av ämnena är kända för att störa hormonerna i kroppen, vilket har en effekt på immunförsvaret.

Mer populärt att sy sina egna kläder

Ska man alltså vara säker på att inga smutsiga gifter används i produktionen måste man alltså göra kläderna själv. Man kan hitta tyg i olika färger från Skapamer. Faktiskt har det blivit allt mer populärt att sy sina egna kläder och även göra om gamla kläder. Detta tror experter är en motkultur mot slit- och slängtänkandet, skriver man på Göteborgs-Posten. Det kommer fler och fler så kallade klädbytardagar och många så kallade klädotek har etablerats. Dessutom ökar intresset för kurser där man lär sig hur man syr kläder och lagar sina gamla. Förutom att det är billigt och skonsamt att sy egna kläder är det även väldigt bra för klimatet. För att till exempel tillverka ett par jeans går det åt 11 000 liter vatten och många andra processer som finns för att tillverka kläder, är även de riktigt dåliga för miljön. De flesta kläder man köper är av så taskig kvalitet att man behöver slänga dem bara efter en kort stund. Detta har lett till att vi svenskar slänger bort åtta kilo kläder varje år.

1162786-sewing

Tips när man ska sy

När man ska sy sina egna kläder finns det en del saker man kan tänka på. Dessa har Mitt i Stockholm skrivit om.

  • Är man nybörjare så finns många olika böcker om just sömnad för nybörjare.
  • Det gäller att börja sy något enkelt, för att sedan avancera. Syr man efter ett mönster bör man till att börja med nöja sig med det enklaste. Det kan även bli lättare genom att man väljer ett stadigt tyg som inte glider. Exempel på sådana tyger är linne och bomull.
  • Att plagget får rätt passform är A och O när man syr. Därför bör man mäta och prova noga, både innan, under och efter att man sytt.
  • Mönster kan man hitta lite varstans. Bland annat finns mönstertidningar, tygaffärer och de går även att ladda ner från nätet.
  • Tycker man att det är för svårt att lära sig att sy på egen hand finns kurser som bland annat anordnas av Studieförbundet Vuxenskolan och Folkuniversitetet.