En speciell händelse i många föräldrars och barns liv är dopet eller namngivningsceremonin. Det är för många det första tillfället att fira att ens barn blivit fött. Men hur planerar man en sådan tillställning på bästa sätt?

12022-dopljus

I en artikel i Helsingborgs Dagblad kan man läsa om att allt fler kyrkor erbjuder så kallade drop-in-dop. Detta innebär att man får komma till kyrkan och låta döpa sitt barn utan att behöva boka en tid i förväg. Anledningen till varför man börjat anordna sådana här dop är för att man inte ska behöva planera dopet långt i förväg och ha ett stort kalas. De församlingar som ordnat detta tror att många föräldrar upplever en stor press och tänker att det är lättare om man helt enkelt hoppar över dopet.

Lokal och inbjudning

Men för den som vill ordna ett dop behöver det inte vara speciellt svårt. Det krävs dock lite planering. Till att börja med bör man prata med sin församling och hitta en tid för att hålla dopet, skriver man på Svenska kyrkans hemsida. När man sedan fått en tid är det dags att bestämma vilka man vill ska komma till dopet. Till dessa skickar man inbjudningskort, antingen köper man färdiggjorda eller gör egna kort online.

Vad ska finnas med på dopet?

Det finns några saker som gärna få finnas med på ett dop.

  • En eller flera faddrar. Det hette gudmor/gudfar förr, nu heter det fadder. Faddern är någon som ska finnas där hela tiden under barnets uppväxt och tanken är att barnet ska kunna fråga faddern om råd.
  • Uppläsning av en dikt. Många väljer att ha en vän eller familjemedlem som läser upp en dikt. På Dagens Nyheter skriver man att dikten ”Lyckans minut” kan vara trevlig att läsa upp.
  • En fest/fika/middag efter ceremonin. Det kan vara trevligt att samla alla gäster som kommit till dopet, för en stund med någon form av tilltugg. Det behöver inte vara den mest storslagna festen med uppdukat bord. Det kan vara bara en kaffe i församlingshuset eller hemma hos dopbarnet.