Att välja rätt hemförsäkring är inte alltid lätt, men det är viktigt att du har koll på vad försäkringen faktiskt täcker om något skulle hända. Du kanske tänker att du inte har så mycket värdesaker i hemmet, eller att hyresrättsföreningen ska stå för eventuella skador i hemmet? Du kanske undrar varför det ens är viktigt att du har en hemförsäkring när du bor i hyresrätt, och om det är skillnad på försäkringar när du har barn i hemmet?

Det är vanliga frågor som du kommer att få svar på när du läser vidare. Ofta har man fler ägodelar, så kallat lösöre, än man tror och om olyckan är framme bör dessa vara skyddade. Men glöm inte bort att en bra hyresrättsförsäkring även bör ge skydd på resande fot och omfatta alla som bor i hushållet.

Välj hemförsäkring till hyresrätt

Med några väl valda utgångspunkter på checklistan när du flyttar, får du lättare att välja rätt i försäkringsdjungeln. En hemförsäkring ska ha ett skydd vid skador eller förlust av dina försäkrade saker. Här går kanske tankarna åt inbrott men ofta kan du lägga till ett extra skydd såsom en drulleförsäkring eller ett allrisktillägg, om du själv är olycksbenägen och skulle råka orsaka skadan själv. När det gäller bostaden är det vanligt att tro att det alltid är hyresvärden som ansvarar för eventuella skador på boendet, men det kan även finnas fall där du själv blir ansvarig. Därför kan det bli dyrt att stå utan eller med fel försäkring även om man bor i hyresrätt.

Viktiga punkter för dig och dina barn

Försäkringsbehovet skiljer sig faktiskt åt beroende på familjesituationen. Du bör naturligtvis ha barnen i åtanke samt huruvida familjen reser och om någon är mer otursamt lagd. Viktiga punkter är:

• Reseförsäkring
• Allrisktillägg
• Om alla i hushållet omfattas

Det sista man vill tänka på är att olyckor kan inträffa på resan. Om olyckan skulle vara framme kan det dock vara en stor trygghet att ha en försäkring som kan ge ekonomisk hjälp. På semesterresan finns det försäkringar som kan hjälpa till vid exempelvis stöld, olycka/sjukdom/nödsituation och kanske till och med täcka om någon på resan behöver flygas hem akut på grund av hälsoskäl. Om du känner att materiella egenorsakade olyckor ofta är framme där hemma, kan ett allrisktillägg vara en god idé för ett extra skydd av sakerna i hemmet.