Barnrummet är bland de roligaste rummen att inreda i en bostad. Här krävs inte alls samma återhållsamhet eller följande av regler som i det övriga hemmet. Visst skulle du kunna inreda ditt eget sovrum som om du vore en Disney-sessa, men över lag brukar det passa bättre för familjens yngre medlemmar.

För att ditt barn ska kunna växa upp i ett och samma rum är det smart att satsa på en bra grundstomme och sedan dekorera med olika inredningsdetaljer allteftersom. Fick knoddarna själva välja skulle de säkert gå loss på väggarna med chockrosa eller clownfärger men det är ju knappast särskilt praktiskt. Välj hellre att måla med neutrala färger som håller upp i tonåren och skaffa sedan olika posters och föremål som kan bytas ut.

Kreativ inredning med bilder på väggarna

Fördelarna med att göra ett bra grundjobb och sedan dekorera med bilder är både praktiska och ekonomiska. Du gör precis så mycket eller så lite som du vill och kan, och det finns ett enormt utbud att välja bland. När barnen är riktigt små är det helt upp till dig vilka motiv du dekorerar med, men när de blir lite äldre bör deras egna intressen och smak prägla inredningen. Du kan till och med använda bilderna som en muta eller belöning och låta dem välja själva när de varit duktiga. Några exempel på kul teman som uppskattas av alla barn är:

  • Djur – ståtliga lejon, gulliga valpar, listiga rävar
  • Sagomotiv – teman från fabler och sagor
  • Fantasi – enhörningar för de yngre, rymdmotiv för de äldre
  • Idoler – från Greta Gris till Freddy Mercury och Metallica
  • Kunskap – världskartor, bilder på kattraser eller olika blommor

Hur du sätter upp bilderna påverkar också inredningen. Du kan välja stora posters som du enkelt hänger upp där det finns plats eller satsa på tavelväggar i olika storlekar och stilar. Med ramar kan du också anslå en viss ton till rummet och du kan variera friskt med guld, silver, färger och naturmaterial beroende på ditt barns ålder och personlighet. Ett annat alternativ är att sätta upp lister som du sedan lutar bilderna mot, kanske i kombination med barnens favoritföremål eller saker de gjort själva. Komplettera med kul, självlysande klistermärken som du sätter i taket eller på väggarna och som enkelt kan avlägsnas när det behövs.

Byt teman efter smak och behov

Barn kan vara ganska ombytliga och snabbt ändra åsikter om vad de gillar och inte gillar. De går också igenom många olika faser beroende på ålder och mognad. Ett typiskt exempel är den så kallade “Prinsessfasen” där allt ska vara tyll, rosa och glitter. Sen, plötsligt, är den hur pinsam som helst och barnet vill inte ens erkänna att fasen någonsin existerat. Som förälder kan det ibland vara lite svårt att hänga med i svängarna men såvida du inte tapetserat hela rummet i guld och rosa är det enkelt att snabbt byta ut inredningen. Ut med bilderna på prinsar och prinsessor, in med nya teman. De gamla bilderna kan du ge bort eller spara som ett minne, eller varför inte göra ett utbyte med vännerna vars barn nu kommit in i en ny ålder?