Julen är ju i mångas anseende en barnens högtid, där deras glädje och deras förväntan är det som utgör själva essensen av julkänslan som är så påtaglig i luften, de där dagarna innan dopparedagen. I dag skriver vi om barn och juletid, på litet olika sätt. Vi tipsar även om julklappar som passar en riktig familjejul.

julklappI en artikel som vi kan läsa i NSD får vi reda på att det i Luleå anordnar en jul för de familjer som befinner sig i en utsatt situation. För det är så att för vissa familjer så börjar ångesten över att ha råd med en någorlunda traditionell jul, börjar redan i oktober. Initiativet heter just Barnens jul och är ett samarbete med den ideella organisationen Vildakidz – med syfte att just hjälpa barnfamiljer på julen. Det är hela 100 familjer som får fira julafton på Leos Lekland, där de får leka, äta julmat och träffa tomten som delar ut julklappar. Sedan får familjerna även med sig en kasse julmat hem, att tillaga själv och äta i lugn och ro.

Ja julen är ju dessutom så mycket roligare när den firas så i större sammanhang, särskilt för barn, men även för många vuxna – för det är en hel del ensamma på julen. I en reklam som sänts i Tyskland får vi se hur en äldre man sitter ensam på julafton då ingen av hans barn har tid att fira. Det är i Aftonbladet som detta uppmärksammas och visst är det så att man ska tänka på nära och kära lite extra just vid jul. På några dagar har klippet fått över fyra miljoner visningar på Youtube och det sprids vidare över hela världen.

Spela spel i jul – med hela familjen

En härlig sak att gör vid jul är att ge bort presenter, varför inte en fotobok med egna bilder från Qpix.se, eller kanske ett presentkort på ditt barns favoritaffär? Fler tips på julklappar kan en hitta i en artikel i tidningen Expressen. Det som artikeln handlar om är att det är en riktigt bra idé att ge bort ett spel i julklapp, det är en pryl som finns i alla möjliga varianter och former, för alla olika intressen och åldrar. Dessutom finns det inte mycket mer som på ett så enkelt sätt samlar både familj och vänner för lite tävling och bus, lek och stoj. Några av de spel som nämns i artikeln är de som följer här i listan nedan:

 • 20 frågor – gissa djuret (lättspelat för barn)
 • Små kloka barn räddar siffermonster (lärorikt med siffror)
 • Camel cup (från 8 år)
 • Svenska Matspelet (från 10 år)
 • Vampyrjakten (spännande och tempofyllt spel)barn julgran tomten
 • Röda tråden djur (går att ta med på resan)
 • På Spåret (från 10 år)
 • Spontana toner (från 9 år)
 • Triominos (spel om jämnvikt, från 6 år)
 • Skattjakten (från 7 år)
 • Findus pryljakt (memory med barnfavoriter)

Sedan kan man med ett spel ofta låta barnen sköta sig själva, vilket också är en tjusning givetvis. De kan ofta roa sig i timmar med ett riktigt roligt spel och då kan de vuxna ta det lite lugnt, med en kopp glögg och en riktigt bra bok i favoritfåtöljen.