Att hitta den perfekta presenten till ett spelintresserat barn kan vara en utmaning. Det gäller både att vara unik med sin gåva och att hitta något som är lämpligt för unga. Spelvärlden är bred och kan vara svårnavigerad för en utomstående med mycket att hålla reda på.

Med så många olika titlar ute på spelmarknaden kan det vara svårt att hitta rätt. Därför är det en bra idé att istället satsa på tillbehör som gör spelandet bekvämare eller roligare, som ett gaming headset från t.ex. Fyndiq eller en extern handkontroll som kopplas till datorn för mer ergonomiskt spelande.

För spel i sig gäller det att söka information och hålla koll. Titeln måste förstås vara lämplig för barn att spela, men köp av saker och fördelar i spel, som betalas med riktiga pengar, är också ett växande fenomen där summorna för enskilda köp visserligen är små men lätt växer. Dessa moment har av
forskare liknats vid nätcasinon.

Att rikta barnets uppmärksamhet till passande, utvalda spel är alltså vitalt, framförallt som förälder:

 “Det är enkelt att tänka att spelvärlden är något så långt borta att vi inte förstår den, och sen nöja sig med det”skriver Kim Larsson i en debattartikel för Metro.

Den goda nyheten är att det är enklare nu än någonsin, då digitala spel och e-sport till och med bereds plats på Bokmässan.

Som lite extra hjälp på vägen följer här några tips på barnvänliga spel som släppts eller kommer att släppas under 2019.

Aktuella tv-spel för unga

  • Knights and Bikes (Playstation 4, PC)
  • Ooblets (Xbox One, PC)
  • Pokémon Sword and Shield (Nintendo Switch)
  • Super Mario Maker 2 (Nintendo Switch)
  • Team Sonic Racing (flera plattformar)
  • The Legend of Zelda: Link’s Awakening (Nintendo Switch)