Vi är nog många som tänker oss att Sverige är en hälsoförebild. Tyvärr motsvarar inte forskningsrapporterna den här föreställningen. Vi arbetar för mycket i kontor och åker för mycket bil – och det här slår hårt på våra barn. Den svenska fyraåringen sitter still nästan hälften av sin vakna tid. Här tipsar vi om vad du som förälder kan göra för att ditt barn ska röra sig mer!

Minskat koncentrationsförmåga och stress är några av de konsekvenser vårt stillasittande leder till. Och medicinen är varken besk eller smakar illa: fysisk aktivitet kommer göra ditt barn mer kreativt och koncentrerat längre.

Motion och socialt samspel

Nyckeln är att hitta på aktiviteter som både vuxna och barn kan uppskatta tillsammans. Visst är det mysigt att pyssla, men ditt barn behöver röra på sig mycket – och du med. Det kan vara så enkelt som att ändra på sina levnadsvanor: hur var det nu, tar ni bilen till förskolan lite för ofta?

Trampoliner och studsmattor är en perfekt investering. Det ger förutom god motion möjlighet till social interaktion mellan varandra. Så förutom att det är ett perfekt sätt att underhålla sitt barn så bidrar den med all säkerhet till en del skratthysteri hos hela familjen. För till och med vuxna kommer på sig själva med att inte kunna sluta studsa och träna på olika tricks. Och sedan kan du njuta över hur lätt den där nattningen plötsligt gick.

Beroende på säsong är ju stranden den perfekta kombinationen av rörelse och social interaktion. Vi vet alla hur många gånger en fyraåring kan springa fram och tillbaks för att kånka tunga vattenhinkar som de fyller sandgropen med. Att investera i roliga strandprylar är ett givet tips.

Nånsin funderat på att lämna bilen hemma på väg till förskolan och cykla med ditt barn istället? Många klagar på att det är för hårt trafikerat runt förskolan. Boven i dramat? Att föräldrarna skjutsar sina barn med bilen. Köp en stabil och bra cykel istället! Det är ett perfekt tillfälle att lära sitt barn trafikgrunderna också. Och har du okej cykelvägar där du bor är det både roligt, nyttigt och spännande för barnet.

Inte bara bra för hälsan

Fysisk aktivitet är bra för hälsan. Den motverkar diabetes och stress och ökar koncentrationsförmågan. Dessutom innebär fysisk aktivitet som ni gör tillsammans att ni blir mer samspelta. Det bidrar till att ni helt enkelt blir gladare i varandra! Men det finns en till perfekt fördel. Oftast är faktiskt de rörliga aktiviteterna mer mijlövänliga än allt papper man spenderar på pyssel och alla bilturer till biografen.

Många tycker dessutom det är skönt när barnet kan sitta och slappna av och samtidigt lära sig nyttiga saker på plattorna. Man fasar inför de där stunderna när barnen springer runt som i ett virrvarr hemma bland möblerna, vaserna och den dyra TV:n. Det blir en skön lugn stund när man lägger plattan i händerna på barnet. Men kanske är det så att ditt barn är rastlöst just för att han eller hon rör sig för lite? Fundera över det.