Att leva som ensamstående förälder är inte alltid det lättaste. Barn kanske du har möjlighet att hantera och att bolla vardagen går relativt fint. Det som många ensamstående föräldrar har problem med är att få ekonomin att räcka till. Ekonomin blir begränsad och i många fall kan det även vara svårt att få ett lån.

Majoriteten av alla vuxna människor har idag någon form av lån, men som ensamstående kan det vara knepigare att få det att gå vägen. Banker och långivare har krav och mallar som de följer för att säkerställa att låntagaren har möjlighet att betala tillbaka. Att få ett lån är dock inte omöjligt och du kan öka dina chanser genom att till exempel ha en medsökande. När du vill ansöka om ett lån finns det saker som kan vara viktiga att tänka på. Ett lån kommer med vissa fördelar, men det kommer också med ett stort ansvar. Lånar du som ensamstående är det enbart du som kommer att stå för det ansvar som lånet medför.

Fördelar med att låna pengar

Det finns flera fördelar när det kommer till att låna pengar. Som ensamstående kan detta vara ett sätt för dig att lösa en oförutsedd utgift eller kanske vill du unna hela familjen en efterlängtad semester. Du har också möjlighet att använda dig av ett lån för att renovera i hemmet, eller låta det äldsta barnet få ett eget sovrum? Möjligheterna är oändliga och att låna pengar går idag på bara några minuter. Du kan enkelt ansöka via internet och får vanligtvis svar inom loppet av några minuter. Med ett privatlån, snabblån eller sms-lån behöver du inte heller förklara vad du ska använda pengarna till. Det kan vara så att du behöver gå till tandläkaren den här månaden eller att du ska betala hyresvärden för den nya spisen som har monterats i hemmet.

Att tänka på när du ska låna pengar

Det finns några skillnader på att låna pengar som ensamstående och att låna pengar som till exempelvis gift. Först och främst är det viktigt att du lånar ansvarsfullt och det gör du genom att säkerställa att du har en tillräckligt god ekonomi som kan hantera båda amortering och ränta på lånet. Naturligtvis ska varken du eller dina barn behöva dra in på nödvändigheter för att lånet ska kunna betalas tillbaka i tid. Det är ditt ansvar som förälder att säkerställa att detta inte sker. Här nedan finner du några andra bra tips som är värda att tänka på!

  • Låna aldrig mer pengar än vad du verkligen är i behov av
  • Låna bara pengar om du är helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka det fullständiga beloppet i tid
  • Se till att du jämför lån innan du väljer. På så sätt kan du säkerställa att du får de bästa villkoren och den lägsta räntan
  • Låna bara pengar om du verkligen behöver. Titta först på möjligheterna att spara ihop pengarna själv först
  • Välj en bank eller långivare som du känner dig trygg med