Att svenskarna, och speciellt barnen, äter lördagsgodis är en tradition som vi haft i många år. Nu ska man försöka skapa traditionen även i andra länder. Även om godis inte är så nyttigt, kan lördagsgodis göra gott för kropp och själ och bör absolut ses som något bra.

Nu ska möbeljätten Ikea börja sälja lördagsgodis utomlands, skriver Göteborgs-Posten. De hoppas med detta att lördagsgodiset ska bli en utländsk företeelse och att det ska bli en specifik konsumtionsvara, speciellt i USA, där de börjar sin lansering. Enligt källor ska kunderna i staterna kunna välja mellan 45 olika sorter och det ska bland annat finnas choklad, lakrits, sura godisar och gelégodisar. Allt godis som säljs är gjort ”enligt svenskt recept” och importeras till USA från Europa. Flera amerikanska sajter som fått nys om nyheten säger att det här med föräldrar som tar sina barn till affären för att lördagsgodis är en ”ritual” i Sverige.

Historian om godiset4929056-godis

Att det är näst intill en ritual i Sverige har de faktiskt rätt i och lördagsgodiset har varit ett givet inslag här i många, många år. Traditionen med lördagsgodis kommer från att man förr i tiden inte hade råd att köpa godis mer än en gång i veckan och själva termen lördagsgodis tror man myntades under 50-talet. Själva godiset gjorde dock intåg i Sverige långt innan dess. Under 1800-talet började man nämligen enligt Ystads Allehanda tillverka chokladkakor och chokladpraliner. Det var också under samma sekel som karamellerna började säljas i Sverige. Tidigare hade endast apoteken sålt hårda karameller men nu kunde man även köpa dem på marknad. Det var inte förrän på 1900-talet som man började massproducera godis. Då fanns industritillverkat godis att köpa i princip alla affärer och det var en stor succé.

Bra äta godis en gång i veckan 220791-sweets

Förutom på lördagar äter vi även mycket godis kring stora högtider som jul och påsk och det är inte alls ovanligt att man skickar trevliga godisbud till varandra som en högtidshälsning. Att man begränsar sitt godisätande till högtider och lördagar är faktiskt en riktigt bra idé. Förr var det bra för plånboken och nu när vi har råd med mer, gör vi det för vår hälsas skull. Enligt en expert i Aftonbladet är lördagsgodiset speciellt bra av dessa anledningar:

  • Att inte äta godis någonsin kan faktiskt vara negativt eftersom det är viktigt att unna sig något gott då och då.
  • Genom att äta godis bara på lördagar är det inte lika stor risk att man får dåliga tänder och går upp i vikt.
  • Med lördagsgodis får vi de positiva effekterna av godis. Godis i måttliga mängder får en nämligen att känna sig bra.
  • Godis endast en gång i veckan gör att vi alltid har något som vi kan längta till.