En ny undersökning har visat att oäkta smycken kan innehålla bly, nickel och kadium vilket är giftigt för barn att få i sig – därför bör barn inte få leka med oäkta smycken.

Allt som glimmar är inte guld, speciellt inte i en smyckesbutik och nu är det extra viktigt att man som förälder är noga med vilka smycken som ens barn exponeras för. En ny undersökning visar nämligen att just oäkta smycken så som bijouterier innehåller halter av de giftiga ämnena bly, nickel och kadium som är skadligt för barn om de får i sig gifterna – genom att exempelvis leka med smyckena eller suga på dem, så som barn ofta gör.

smycken (2)Kontrollera smyckesskrinet

Tidigare har vi skrivit om att vi alla nog har ett eller annat smycke som betyder extra mycket för oss och när vi får barn är det ofta just dessa smycken som de gärna vill leka med – men innan du släpper lös din 3- eller 4-åring bland allt glitter i ditt smyckesskrin så bör du kontrollera hur mycket däri som är ädla metaller och vad som är krimskrams. Det är nämligen krimskramset som kan innehålla de farliga ämnena. I ett test som Kemikalieinspektionen utfört tillsammans med hela 100 kommuner i landet granskades och kontrollerades drygt 1 100 oäkta smycken i omkring 500 butiker – och det visades att närmare var femte smycke som analyserades hade för höga halter av tungmetaller (källa). Med andra ord innebär detta att flera av smycken i smyckesskrinet också innehåller både det allergiframkallande ämnet nickel, bly och kadium. Men som tur är kan man vara glad att smyckena trots de för höga halterna inte är farliga att bara ha på sig, men om man stoppar dem i munnen är det värre, speciellt om man är liten.

Varför innehåller smyckena dessa metaller?

Anledningen till att oäkta smycken ens innehåller kadium eller bly är framförallt för att göra så att bijouterierna ska få tyngd och kännas dyrare än vad de egentligen är. Dessutom gör dessa metaller även det lättare att forma smyckena när de tillverkas – men varför är de farliga för barn? Det enkla svaret är att bly påverkar nervsystemet om man får i sig för höga halter och kadium är erkänt cancerframkallande – så välj äkta smycken framför de billiga bijouterierna!