Öka tryggheten med lås, larm och grannsamverkan. Ett hem ska alltid kännas tryggt och säkert. Det finns många olika sätt att säkra sitt hem beroende på hur boendet och behoven skiljer sig åt.
Inbrott förebyggs vanligtvis genom grannsamverkan, lås på fönster och säkerhetsdörrar. När det väl sker ett inbrott eller brand saknas rätt skydd för att få hjälp. Ett inbrottslarm ger en enorm trygghet och värdet av detta betyder mycket när det händer något.

inbrottstjuv tar sig utInbrottslarm med flera funktioner

Fördelarna med inbrottslarm är många och kan omfatta skydd på flera olika sätt. Syftet med inbrottslarm:

  • Minskar risken för inbrott
  • Gör omgivningen uppmärksam på pågående inbrott
  • Begränsar skadorna när tjuven får tidsbrist

Ett larm är en trygghet för god nattsömn och ensamt boende. Många larm är direktkopplade till din telefon eller direkt till larmcentralen, vilket innebär att hjälp inkallas även när ingen är hemma. Ofta erbjuds flera olika tillval. Larmen kan vara trådlösa eller trådbundna. Brandlarm kan innehålla detektorer för rökutveckling och temperaturförändringar som kopplas till larmcentralen. Kameraövervakning kräver bra bildkvalitet av tjuven för att kunna binda inbrottstjuven till brottet. Det finns smarta lösningar som styrs via telefonen och med fjärrkontroll. Magneter registrerar om en dörr öppnas, rörelsedetektorer registrerar ett helt rum och vattenlarm larmar vid läckage och översvämning. Leta efter certifierade larmoperatörer och be om offerter för att få en paketlösning anpassad efter era behov. Läs mer om att säkra huset hos Expressen.

Barnsäkra hemma

Barnsäkra hemmet enligt fyra viktiga ledord: brännskador, fallrisk, förgiftning och vatten. Barnlås och kantskydd på spisen förebygger många brännskador. Grindar vid trappor och balkongdörr, hög kant på skötbordet, säkerhetskedja på fönster och fastskruvade bokhyllor minskar risken för fallskador. Förvaring av läkemedel och rengöringsmedel i låsta eller otillgängliga skåp hindrar de mest nyfikna barn från att få tag i produkterna. Lämna aldrig kvar vatten i badkar, hinkar, pool eller tunnor. Drunkningstillbud kan ske på en minut. Läs mer om barnsäkerhet hos 1177 Vårdguiden.

Oavsett hur hemmet ser ut finns många tips kring hur säkerheten förbättras. Det viktigaste är att kunna känna sig trygg hemma. Lyssna på tips om att säkra huset inför semestern hos P4 Extra.