Ett barnrum ska vara både inspirerande och uppmuntra till lek men även inge trygghet och lugn när det är dags att sova. Att tänka både praktiskt och ändå behålla mysfaktorn kan vara en utmaning. Med lite tips får du till alla de bästa delarna för barnrummet.

Oavsett om du har större barn eller en bebis så är barnrummet något som ofta känns roligt att inreda. Du vill få till en bra balans av både mjuka, fina textilier, gardiner, möbler och färger. Ska rummet renoveras helt är det ett perfekt tillfälle att få till en enhetlig stil redan från början. Kanske har barnet möjlighet att komma med egna tankar och önskemål? Oavsett vilken stil och färgskala du väljer är det bra att tänka på vissa saker för ett så inbjudande och rofyllt rum som möjligt.

Barn i flyttlådaFrån golv till tak

  • Barn leker ofta på golvet och därför är det bra att inreda med en mjuk matta som dämpar både ljud och känns behaglig att sitta eller unna sig en lässtund på.
  • Tänk förvaring – du vet säkert att det inte alltid går att hålla ordning särskilt länge i barnens rum, men det underlättar med bra förvaring för leksaker, böcker och pyssel när barnet lekt färdigt.
  • Att textilier har en förmåga att skapa en härlig stämning i ett rum vet du säkert och i barnrummet är det extra viktigt med val av gardiner. Särskilt under den ljusa årstiden är det många små som har svårt att somna, att därför välja mörkläggningsgardiner som minskar ljusinsläppet är en smart investering.
  • Ljuset har också en påverkan på barnrummet och du vill både ha en lampa i taket som ger god belysning och även mindre ljuskällor som ger ett mjukare sken när det är dags att sova. En mysig nattlampa kan underlätta om barnet känner att det blir för mörkt vid läggdags.

Kuddar och sängkläder

Något som känns skönt för barnet när det ska sova är att få lägga sig i en säng med mjuka sängkläder. Oavsett om det är en bebis eller ett äldre barn så kan det bidra till ett lättare insomnande om det känns omhuldat och mysigt. Kanske kan en sänghimmel och kuddar i dova pasteller få barnet att känna sig ännu tryggare? Studier visar att du blir påverkad beroende av vilka färger du använder i ditt hem. Detta gäller i högsta grad även barnrummet. Att låta ditt barn få en lugnande och enhetlig färgskala i sitt rum på såväl väggar som sängkläder, gardiner och kuddar är alltid ett klokt val.

Detaljerna

Med en harmonisk, lugnande bas i form av färg och tapet på väggar, textilier i fönster och i sängen kan du sätta prägel på barnrummet med olika detaljer. Det finns mycket att välja och inspireras av som binder ihop inredningen på ett fint sätt och som kan ge en lekfull touch. Roliga tavlor och posters, vimplar och krukor i fönstret är saker där du kan låta ditt och barnets fantasi få styra. Ljusslingor vid fönster eller dörröppning är också en rolig och stämningshöjande detalj. Låt dig inspireras och låt din och barnets känsla för vad som känns bäst vägleda!