Att nattsömnen är viktig för hur du mår kommer knappast som någon överraskning. Även om du inte lider av några ordentliga sömnsvårigheter kan du säkert känna igen dig i att vissa årstider är besvärligare än andra. Det handlar förstås om den ljusaste årstiden.

Bara ungefär tre procent av svenska folket har vintern som sin favoritårstid medan 59 procent föredrar sommaren. De flesta är med andra ord överens om att sommaren är årstiden som gäller. Med det sagt innebär sommaren inte bara fördelar, många får problem med sömnen när det är som allra ljusast. Under juni månad och en bit framöver går solen upp väldigt tidigt på morgonen. Du kan få det riktigt mörkt i sovrummet med mörkläggningsgardiner och bibehålla samma sömnrytm som du har under resten av året.

Sömnbrist kan ge allvarliga konsekvenser

sovaEnligt Christian Benedict som är forskare i neurovetenskap gör sommarens ljusa nätter att många får det svårare att somna – och sova tillräckligt länge på morgonen. Detta trots att solljuset på dagen gör att kroppens produktion av sömnhormonet melatonin ökar. Sömnbrist är ett problem som förtjänar att tas på allvar, att det kan leda till en rad mer eller mindre allvarliga problem är välkänt. Enligt forskning från Uppsala universitet kan brist på sömn bland annat leda till att ditt minne försämras, att du hanterar stress sämre och att dina prestationer på jobbet därmed försämras. Det är ganska trista symptom att dras med, särskilt under de delar av året då du som mest vill kunna njuta av fördelarna de (förhoppningsvis) varma temperaturerna ger.

Mörkläggning av sovrummet är bästa boten

En vuxen person ska sova mellan 7-9 timmar per natt, vilket som bekant kan bli extra svårt under en årstid där det i stora delar av Sverige inte blir mörkt överhuvudtaget. När det är som ljusast, och särskilt om ditt sovrum ligger med fönster i söderläge räcker det i regel inte med vanliga persienner. Ljuset kan till och med störa när du använder dig av rullgardin. Botemedlet är ordentliga tjocka mörkläggningsgardiner. De täcker dina fönster ordentligt och hjälper till att säkerställa att du får en ordentlig natts sömn.