Många erbjuds idag möjlighet att arbeta från sina hem men få har den utrustning som krävs för att optimalt hemmakontor. När du inte har rätt resurser på plats kommer du inte ha möjlighet att arbeta lika effektivt som på arbetsplatsen. Här hittar du alla tips för vad du behöver ha för det ultimata hemmakontoret. 

man arbetar på hemmakontor

 

Att få till en bra arbetsplats i hemmet behöver inte kosta mycket pengar. Däremot är det viktigt att det blir en trivsam och ergonomisk plats att utföra sina arbetsuppgifter på. Det allra viktigaste till att börja med är att man har en bra kontorsstol att arbeta i. Kontorsstolen blir ju det lilla hjärtat utav hemmakontoret där hela kroppen ska sitta bra. Viktigast när du väljer ut en stol är att det finns inställningsmöjligheter så att du kan anpassa stolen så mycket som möjligt efter dig och dina behov så du slipper få ont i ryggen. Alla är vi olika och såväl våra kroppar därav passar det bäst för alla att ha en stol som går att optimera så bra som möjligt för att sitta så ultimat det bara går under arbetspasset. 

 

Vart i hemmet finner du bäst ro att arbeta?
inredning på ett hemmakontor

Många rekommenderar att hemmakontoret ska få ett eget rum men alla har inte plats eller möjligheten till det. När vi ska arbeta hemifrån är det allra bäst om vi gör det på en plats i hemmet där vi finner ro och det behöver nödvändigtvis inte vara ett helt eget arbetsrum. Du kanske har lite plats över i den där favorithörnan i hemmet där du kan slå dig ner och arbeta? Att välja en inspirerande plats i hemmet att placera sig på för att utföra sitt jobb kan få det att kännas mer motiverande på morgonen att vilja sätta sig just där och jobba. Passa även på att fixa till just den platsen lite extra, att placera några nya växter precis där kan också få arbetsplatsen att kännas trevligare. Växter får människor att känna mer trivsel och det får verkligen hemmet att kännas ombonat och mysigt. Städa bort allt som kan tänkas distrahera dig från dina arbetsuppgifter, i hemmet kan det vara svårt att tänka bort alla andra uppgifter man har privat. Det kan exempelvis kännas stressigt att arbeta med inköpslistan för veckan framför sig, den kanske kan få hålla hus i köket istället för på din hemma-kontorsplats?

 

Tänk dock på att även när du arbetar från hemmet att du har fasta arbetstider för dig själv och tar många pauser. Det hjälper hjärnan att kunna behålla koncentrationen bättre. Försök att passa på att röra dig lite grann när du tar pauser. Det är viktigt för ergonomin att vi rör på oss även under arbetsveckan, annars blir kroppen stel och börjar värka. Försök att hinna med någon promenad då och då och kombinera det med enklare rörlighetsövningar som kanske inte kräver lika mycket av din tid. Tänk också på att under arbetsdagen att släppa in frisk luft för att ge hjärnan lite extra energi under arbetsdagen. Solljus och frisk luft kommer hålla dig piggare under dagen.